Köszegi kézműveg tábor 2010

2010. július 7

Idén, mint ahogyan tavaly is, meghívást kaptam a kőszegi kézműves táborba, ahol egy csapat gyereket tanítottam szalaghímzésre. A hímzés mellett illatpárnákat és gyöngyökből hímzett virágot is készítettünk.

A szalaghímzéshez használt festett alapanyagot flexibilis rámára feszítettük ki – ami később a keretét is adta az elkészült alkotásoknak.
A kifeszített anyagra már a kicsik is könnyen tudtak varrni.
Készültek rózsák és más virágok, míg a kisebbek inkább különböző formájú gyöngyökből készítettek csokrokat.

A szalaghímzésen kívül illatos tűpárna készítésével is készültem.
Az előkészített anyagot ki kellett tömniük, majd mentával vagy levendulával tudták illatossá tenni a párnát.

Végső feladat az oldal összevarrása volt. Volt, aki ötvözte a szalaghímzést és az illatpárnát így néhány rózsával díszített párnácska is készült.

Továbbiakban beszéljenek a képek:

Mit szólsz a képekhez? Ugye most már nem mondod azt, hogy Te ilyen nem tudsz készíteni, hiszen ha a tizenéves lányok ilyen szépeket alkotnak, akkor Te is képes vagy rá!

Mondd el, hogy tetszenek az alkotások?

M.I.Eszter

Rózsás doboz leírása

2010. március 22

Néhány napja egy kis versike motoszkál a fejemben.  Még Farsangkor mondogatták az oviban Panna lányom csoportjában, és két sora maradt meg a fejemben. “Tavaszodik kék az ég, meleg a napsugár…”.  Az eredeti vers így hangzik:

“Ég a kisze, lánggal ég,
Bodor füstje felszáll.
Tavaszodik, kék az ég,
Meleg a napsugár.
Mire füstje eloszlik,
A hideg köd szétfoszlik,
Egész kitavaszodik …”

Bár most, ha kinézek az ablakon esik az eső – naná, hisz tegnap mostuk le a kocsit – azonban egész héten olyan szép tavaszias idő volt, hogy alig jöttünk be a lakásba.   Gondoltam előkeresem a rég megígért dolgokat, és ezt a dobozt sikerült előszednem a szekrényből.  Az ilyen borús napok hangulatát igazán fel tudja dobni az egyszerűen elkészíthető dobozka.  Sőt, a Húsvéti készülődés közepette még lehet, hogy a gyerekeket is rá lehet venni arra, hogy készítsen egy-két ilyen fűzött rózsát.   A gyöngyökkel pedig “harmatcseppeket” varázsolhatunk a rózsák közé.

A doboz elkészítési leírását feltettem a minta-ötletek közé, de ezen a linken is elérheted:   Fűzött szalagrózsás dobozka

A “Ti hímeztétek” oldalon is találsz néhány újdonságot.

A fűzögetéshez jó munkát, kellemes időtöltést kívánok!

.

M.I.Eszter

Lelkes szalaghímzők decembere

2010. január 13

Szalaghímzés2Decemberben szinte az egész hónapot az Aréna Plázában töltöttem, s akadt nem is egy bátor jelentkező, aki ki szerette volna próbálni a szalaghímzést.

Sajnos elég későn szóltam erről, így néhányan az idő szűkössége és a távolság nagysága miatt lemaradtatok erről a lehetőségről.  De sebaj, lesz még ilyen máskor is, és megpróbálok hamarabb szólni erről.

Ezen a képen épp szalagrózsák hímzését mutatom, de több mintadarab is készült a hetek során.

Egy-egy jelentkezőnek 7-8 fajta szalagöltést mutattam meg és mindegyikük egy-egy (majdnem) elkészült mintával tért haza.  Az első néhány alkalommal még mindenkivel együtt készítettem én is a mintaöltéseket, azonban egy idő után már nem tettem ezt…

Ezek a fotók az általam hímzett mintadarabokról készültek:

Szalaghímzés mintadarab1 Még nincs vége! Kattints ide a folytasához »

Szalaghímzés tanfolyam

2009. december 6

A foltvarazs.hu kézimunka webáruházammal a Karácsonyi vásár idején megtalálható vagyok az Aréna Plázában.

A hely lehetővé teszi, hogy többen összegyűljünk és megmutassam nektek a szalaghímzés alapöltéseit és közösen alkothassunk pár szép hímzést.

Látogatóim, vásárlóim, hírlevél olvasóim közül már többen érdeklődtek a lehetőség után ezért jövő hét csütörtökre, péntekre (2009 december 10-11) szeretettel várlat téged is!

Gyere el és én megmutatom neked az alap öltések fortélyait és már az első alkotásoddal térhetsz haza.

Nem kell mást hoznod csak kedvenc ollódat, de ha véletlenül otthon marad, azt is megoldjuk.

Azért, hogy tudjam hány főre számítsak kérlek értesíts, hogy mikorra vagy várható.
Ehhez elérhetőségeim:

kapcsolat@foltvarazs.hu

+36 20 463 1557

Gyere, és  alkossuk közösen!

M.I.Eszter

u.i.  Hogy találsz meg az Arénán belül: Még nincs vége! Kattints ide a folytasához »

Szalaghímzés “tanfolyam” néhány percben

2009. november 29

Virágos minta2_szhTöbben fordultatok hozzám azzal a kéréssel, hogy mutassam meg a szalaghímzés alapjait személyesen is. 

Egyenlőre tanfolyam keretében erre nincs még mód, azonban decemberben egészen Karácsonyig kiköltöztem a Foltvarázs Webáruházzal az Aréna Pláza Karácsonyi várárára, ahol nagyon szívesen bemutatom az alapöltéseket, megnézheted a honlapon lévő mintadarbokat élőben is, és a felmerülő kérdésekre is válaszolok.

A Karácsonyi Vásár december 24-ig tart, naponta 10 és 21 óra között.

Hogyan találsz meg?

Az Aréna Pláza a Keleti Pályaudvartól a 80-as trolibusszal közelíthető meg, és a lelátónál lévő bajáratnál (néhány faház van kinn Karácsonyig a bejárat előtt forralt borral, rétessel, lángossal … ) már az épületen belül találod a Karácsonyi vásárt, s benne minket is.  (A Gógyszertárral szemben.)

Ha előre jelzed itt, vagy e-mailban, hogy jösz, akkor biztosan ott leszek.  Ha van kedved, hozd el amit eddig készítettél, esetleg egy tűt, vagy alapanyagot a hímzéshez (ha még nincs otthon ilyened, nélunk is megveheted).

Ha több jelentkező lesz egy-egy alkalommal, akkor úgy szervezem, hogy legyen segítségem is, és tudjak a szalaghímzésre jobban figyelni.

Remélem, jut időd a karácsonyi készülődés közben egy kis kikapcsolódásra, akár ünnepi dekoráció készítésére.  Várom a jelentkezésedet’

M.I.Eszter

Köszegi tábor – szalaghímzés gyerekekkel

2009. július 11

.

Szalaghimzes_koszegen_15Az előző bejegyzésemben írtam sok-sok szalagról.  S hogy miért is volt erre a sok szalagra szükségem, annak okait most írom le.

Néhány héttel ezelőtt megkerestek Kőszegről, hogy lenne-e kedvem egy kézműves tábor ifjú lakóit szalaghímzésre tanítani.  Persze, soká nem kellett győzködni.

Fel is kerekedtünk pénteken délután Panna lányommal és meg sem álltunk Kőszegig. Nem mondom, hogy rövid volt az út, de mikor már untuk az autót jöttek az út ment látványosságok.  Láttunk gólyákat, egyedül ücsörögni a fészkükben, vagy épp egy gólyacsaládi-csetepaté közepét, de olyan is volt, hogy a fészek melletti lámpaoszlopon volt a fészek lakója.  Nem tudom, hogy csak kirándulni ment a szomszédos oszlop tetejére, vagy esetleg némi családi összetűzés eredményeképpen került száműzetésbe a madár.  Mindenesetre biztosan nem a cigi-szünetét tartotta.

Az utolsó néhány kilométeren pedig még egy őzcsaláddal is találkoztunk, akik meglepődve néztek ránk.  Én kicsit lassítottam, aztán, amikor rájöttek, hogy azért mi akár veszélyesek is lehetünk, beugrottak a mező rejtekébe.

Megérkezésünk után Még nincs vége! Kattints ide a folytasához »

Egy kupac szalag

2009. július 11

Szalagok_rs3_SZHNem is oylan régen eltévedtem egy remek kis üzletbe, ahol ezeket a szalgokat vettem.  Leginkább olynaokat kerestem, amikkel könnyen lehet szép szalaghímzést készíteni.

Kerültek az orgazák és a szatén szalagok mellé selymek is.  A szalagok nagy része azóta már elfogyott, de persze ennyit én egyedül nem tudok rövid idő alatt elhímzeni, segítségemre volt egy csapat lelkes gyerek Kőszegen. 

Erről azonban hamarosan írok bővebben is.

M.I.Eszter

Ez most itt a reklám helye …

2009. június 22

Szalaghímzés egységcsomag

Az epres minta kapcsán elkészítettem első szalaghímzés egységcsomagomat, ami tartalmazza az epres minta elkészítéséhez minden az összes szükséges alapanyagot.

Ha szeretnéd kipróbálni, a Foltvarázs Kézimunka Webáruház lapjáról megrendelheted.
Kattints a képre a részletekért!

Természetesen a leírás továbbra is itt marad ezen a lapon és szabadon használható.

M.I.Eszter

Eperszezon

2009. május 31

Be kell valljam, az eper az egyike azoknak a dolgoknak, amikkel engem “le lehet kenyerezni”. 

Ilyenkor május végén, június elején van a gyümölcs szezonja, így nem maradhat ki a hímzéseim repertoárjából sem ez az ízletes – és könnyen hímezhető – gyümölcs sem.

Tegnap alig egy óra leforgása alatt készült el ez a lapocska, és ha kacérkodsz a szalaghímzés elkezdésével mindjárt jó néhány öltéstípust ki is próbálhatsz az elkészítési leírás alapján.

Az elmúlt időszakban az általatok hímzett képek sokasága került fel a “Ti hímeztétek” oldalra, ahonnan Te is meríthetsz ötleteket, és ahová akár Te is elküldheted a szalaghímzéssel készült munkáid képeit, ha szeretnéd azokat megmutatni másoknak is.

A következő szalaghímzett darabom egy habos-babos dobozka lesz, ami már készen van, mindössze a fotóit és a leírását kell már csak elkészítenem.

A borús napokra kellemes szalagos időtöltést, a nyári hónapokra pihenést, kirándulást és kikapcsolódást kívánok!

M.I.Eszter

Kellemes Húsvéti Ünnepet Kívánok!

2009. április 10

.

Tavasszal a virágok
Egymás után nyílnak,
Hóvirág és ibolya
Kirándulni hívnak.
Rügyet bontanak a fák,
Kivirul most minden,
Tavaszi szél könnyedén
Ágról-ágra libben.
Kisfiúk és kislányok
Kacagva szaladnak,
Örülnek a virágnak,
Örülnek a tavasznak.

(K.László Szilvia:
Tavaszváró ének)

Minden kedves olvasómnak kívánok szép hétvégét, sok locsolót és vidám tavaszt!