Magas egyenes öltés

Az egyenes öltés az egyik legegyszerűbb szalaghímzés-öltés.  Ahogyan már láthattad, az egyenes öltés lehet lapos, csavart, letűzött (Japán szalagöltés) és lehet tűzött és csavart egyszerre.

A huroköltésnél megmutattam Neked, milyen, ha az öltés nem egyenesen, hanem majdnem önmagába tér vissza a hímzés hátoldalára.

A magas egyenes öltés pedig az egyenes és a huroköltés keresztezése.  Tehát csak az eddigi ismereteidet használva is készíthetsz ilyen öltést.  Mivel ez az öltés is kiemelkedik az alaptextilből, kivállóan alkalmas virágok, bimbók, de még levelek készítésére is.

A minta hátoldaláról hozd előre a szalagot, majd egy pálcikával. vagy a tű fokával szépen igazgasd el a textil színén.

Az öltés kívánt hosszának megfelelően ölts le a hátoldalra.  Egy rúd segítségével állítsd be az öltés magasságát.  A rúd átmérője meghatározza az öltés magasságát, és egyenletessé tesz majd az öltéseidet.

Húzd szorosra a szalagot, majd vedd ki a “távtartó” rudat.

Természetesen különböző szélességű szalagok másként mutatnak ezzel az öltéssel is.  Érdemes kipróbálni a különböző hatásokat.  Nem érdemes viszont nagyon megemelni a keskeny szalagokat, mert a súlyuk miatt összeesnek.

A magas öltésből egyszerűen lehet virágot varázsolni.  Csak ölts fel egy eltérő színű fonallal a szalagöltés közepén, majd picivel mellette ölts is vissza egyből.  Ekkor a szalag rögzül, s kicsit lesimul a közepe.

Hangsúlyosabb virágközép eléréséhez használj francia csomót. Több ilyen letűzött hosszúöltéssel akár virágcsokrot is készíthetsz.

A francia csomó elkészítéséről itt olvashatsz.

A Te véleményedet is várom a blogban.