Japán szalagöltés

Talán ez a leginkább használt szalaghímzés-öltés.  Szinte bármilyen szélességű szalag esetében használható.  Azonban amíg az egyenes öltés és a csavart egyenes öltés esetében az öltés iránya nem számít, ennél az öltésnél azonban már fontos, hogy a hímzés milyen irányban történik.

Ez az alapöltés is az előzőekhez hasonlóan nagyon sok mintaelem elkészítésére alkalmas.  Hímezhető vele virág, levél, állatok.

Ezzel az öltéssel már önmagában különböző színeket használva is dekoratív minták készíthetőek.  Próbáld ki Te is, egyszerű és negyszerű öltésez a szalaghímzés világában.

A szalagot az alapanyag hátoldaláról hozd fel a színére, majd egy páca, vagy a tű fokának segítéségével igazítsd el szépen a textil színén.

A megfeszített szalagon keresztül az öltés hosszának megfelelő távolságban szúrd vissza a tűt a hímzés hátoldalára úgy, hogy a tű menjen keresztül az épp használt fonalon is.

A szalagot finoman húzd feszesre, de ügyelj arra, hogy nehogy a keletkező csomót is a hímzés hátoldalára húzd.  A következő öltés kezdetekor is ügyelj arra, nehogy a szalaghímzés hátoldalán annyira megfeszítsd a szalagot, hogy a csomó átugorjon a visszájára.

Ennél az öltésnél is eltérő hatás érhető el a szalag szélességének megválasztásával.   Ezt mutatja a fenti kép is.

Ha  a szalag lerögzítésekor nem a szalag közepén húzod át a tűt a hímzés hátoldalára, máris elkészült a jobbra, vagy balra tűzött szalagöltés.  Ezzel finoman lehet befolyásolni a formázott öltés irányát (pl. virágok bimbója esetében), vagy a minta lendületét.

A következő leírásból ennek az öltésnek a csavart változatát ismerheted meg.

A Te véleményedet is várom a blogban.