Fűzött szalagrózsa

A fűzött szalagrózsa egyike a legdekoratívabb mintáknak, S bár elsőre bonyolultnak tűnik, az elkészítése mégis nagyon egyszerű.

A rózsa színével megegyező fonallal ötszög alakban ölts egy csillagot.  Minden szál az ötszög közepéből induljon ki.  A fonalból készült csillagot szorosan rögzítsd le a minta hátoldalán.  Ezek a fonalak tartják majd a rózsát.  A fonalat a csillag közepén vezesd a minta színére és a hátoldalon szorosan rögzítsd.  Ezt megteheted a hátra vezetett fonallal is.

A tű fokával húzd be a szalagot minden második fonal alá. A szalag tekeredése nem baj, sőt szebb lesz, ha jobban tekeredik (főleg az elején).  Az első köröket érdemes jobban meghúzni, hogy tömörebb legyen a szalagrózsa közepe,  Ahogy haladsz kifelé, mind inkább jobb, ha lazább a fonal, és itt már ügyelj arra is, hogyan forognak a szalagok.  Mindig a tű fokával, és ne a hegyével fűzd és igazítsd a szalagokat, mert a tű hegye könnyebben felsérti a már befűzött szálakat.

Amikor már elkészültnek látod a rózsát, a következő bújtatás helyett az alsó fonalcsillag két szára között vezesd a szalagot a munka visszájára, majd varrd el a szalagot, nehogy később kicsússzon.

Ennél a rózsánál a szalagok szélessége mellett a fonalcsillag nagyságával, a rózsához használt szalagok színével, és a fűzött szalag lazaságával is változtathatod az elkészülő virágot.

Ezzel az öltéssel akár ilyen rózsabokrot is készíthetsz:

Rózsabokor szalaghímzéssel

A következő oldalon egy masni elkészítését mutatom be.

A Te véleményedet is várom a blogban.