Francia csomó

A francia csomó az egyik legnépszerűtlenebb öltés szinte minden hímzés-technikában.  Pedig maga a csomó nem nehéz, csak a technikájára kell ráérezni és megtanulni azt az apró trükköt, ami könnyebbé teszi az elkészítését.  A francia csomó a szalaghímzésben nagyon sok helyen fordul elő, ezért az alapöltések között előkelő helyet foglal el.

Bimbók, bogyók, komplett virágok készítésére, szemek hangsúlyozására használatos öltés. Megmutatom, hogyan is készül.

A hímzés színére szúrd fel a tűt és a szalagot.  Feszítsd meg a szalagot és tekerd rá a képen látható módon a szalagot kétszer, háromszor.  (Minél többször tekered a szalagot, annál nagyobb lesz a csomó, ám annál nehezebb áthúzni majd a tűt a szalagmennyiségen.)

Nagyon közel ahhoz a ponthoz, ahol a szalag a munka színére jött, szúrd vissza a tűt és feszítsd meg a fonalat úgy, hogy a feltekert rész az alapanyagnál legyen közvetlenül.   Nagyon fontos, hogy ne ugyanoda szúrd a tűt, ahol feljött a szalag a minta színére, mert akkor átesik a csomó a másik oldalra.  Érdemes figyelni arra is, hogy a hátoldalon lévő szalagon se menjen keresztül a tű, mert akkor sokkal nehezebb áthúzni a tűt.

Húzd át a tűt az anyagon és ügyelve arra, hogy a csomó ne mozduljon el, feszítsd meg a szalagot egészan addig, amíg a fenti rés a szalagok közül el nem tűnik.

Így készül el a francia csomó.

Ha nagyon nem akar sikerülni, fűzd a szalagot egy nagyobb fokú tűbe, és könnyebben fog menni a csomó elkészítése.

A csomó elkészítése után hadd ismertesselek meg egy sokkal egyszerűbben elkészíthető öltéssel, a nyitott láncöltéssel.

A Te véleményedet is várom a blogban.