Csavart egyenes öltés

Az egyenes öltéshez hasonlóan egyszerű a csavart egyenes öltés. A virágok szárainak megformálásakor, levelek, készítésekor vagy dekoráláskor alkalmazható szalagöltés ez.

Az alapanyag hátoldaláról hozd fel a szalagot a színére, majd egy pálca, vagy a tű fokának segítségével szépen igazítsd el a szalagot a textilen.

A megfeszített szalagot tekerd megnéhányszor, majd az öltés hosszának megfelelő helyen vezesd vissza a tűt a szalaghímzés hátoldalára.

Húzd a kívánt erősségűre a szalagot, s ha kell igazítsd el a csavarásokat a szalag mentén, hogy azok egyenletesen helyezkedjenek el az öltés teljes hosszán.  Rövidebb öltések esetén kevesebb, hosszabb öltések esetén több csavarást készíts a szalagra.

Ugyanolyan hosszúságú öltések esetén más más szélességű szalagok különböző hatást keltenek.  A vékonyabbak lazábban csavartnak, míg a vastagabbak sűrűbben csavartnak tűnnek.

Levelek készítésekor lazábban, szárak készítésekor sűrűbben csavard meg a szalagot, így a hímzéssel a legmegfelelőbb hatást érheted el.

A következő alap-öltés a legismertebb szalaghímző öltés.  A japán szalagöltés három változatáról itt olvashatsz:

A Te véleményedet is várom a blogban.