Textilek

A szalaghímzéshez tulajdonképpen bármilyen alaptextília használható, azonban figyelj arra, hogy ez a hímzés-technika jelentősebb nehezebb, mint a hagyományos hímzések, így az anyag is nagyobb terhelésnek van kitéve, könnyebben összeesik a minta súlya alatt, stabilabb alapot igényel. A könnyebb anyagok stabilitását növelheted a hátuljára vasalt keményítő réteggel.

Az anyag kiválasztásakor ügyelj a kész mű stílusára, színeire, hogy azok az alapanyag színeivel és textúrájával is harmóniában legyenek. Nagyon sokat számít a megfelelő szín kiválasztása, hiszen az alapanyagnak az elkészülő kézimunka színeit ki kell hangsúlyoznia. A szalaghímzés esetében az alapanyag csak a hátteret biztosítja a készülő mű számára, nem szabad, hogy elterelje a figyelmet a sok munkát igénylő hímzésről.

Az alapanyag minőségét tekintve lehet selyem, pamut, vászon, gyapjú, de akár bőr is, bár ez utóbbi esetben valószínűleg szükséged lesz egy nagyobb, hegyes tűre azért, hogy a hímzés helyein előre lukakat készíts a szalagnak.

Ha vállalkozó szellemű vagy, a textiljeidet akár saját magadnak is festheted, vagy batikolhatod, amivel biztosan egyedi hatást érsz el az alapanyag terén is. De ma már nagyon sok színű, sőt kézzel festett egyedi anyagok is kaphatóak.

Mielőtt egy minta hímzéséhez hozzákezdesz, mindig győződj meg arról, hogy a teljes minta elkészítésére elegendő nagyságú-e a választott textildarab. Ezzel nagyon sok bosszúságtól kímélheted meg magad. Inkább legyen a szükségestől sokkal nagyobb az alapanyag, mint egy kicsivel kisebb.

A textilek után pedig itt az ideje, hogy a legfontosabb kellékkel, a fonalakkal is megismerkedj. Kattints ide a szalagokhoz.

A Te véleményedet is várom a blogban.