Köszegi tábor – szalaghímzés gyerekekkel

.

Szalaghimzes_koszegen_15Az előző bejegyzésemben írtam sok-sok szalagról.  S hogy miért is volt erre a sok szalagra szükségem, annak okait most írom le.

Néhány héttel ezelőtt megkerestek Kőszegről, hogy lenne-e kedvem egy kézműves tábor ifjú lakóit szalaghímzésre tanítani.  Persze, soká nem kellett győzködni.

Fel is kerekedtünk pénteken délután Panna lányommal és meg sem álltunk Kőszegig. Nem mondom, hogy rövid volt az út, de mikor már untuk az autót jöttek az út ment látványosságok.  Láttunk gólyákat, egyedül ücsörögni a fészkükben, vagy épp egy gólyacsaládi-csetepaté közepét, de olyan is volt, hogy a fészek melletti lámpaoszlopon volt a fészek lakója.  Nem tudom, hogy csak kirándulni ment a szomszédos oszlop tetejére, vagy esetleg némi családi összetűzés eredményeképpen került száműzetésbe a madár.  Mindenesetre biztosan nem a cigi-szünetét tartotta.

Az utolsó néhány kilométeren pedig még egy őzcsaláddal is találkoztunk, akik meglepődve néztek ránk.  Én kicsit lassítottam, aztán, amikor rájöttek, hogy azért mi akár veszélyesek is lehetünk, beugrottak a mező rejtekébe.

Megérkezésünk után tettünk egy hosszú sétát a táborlakók felkutatására, majd a “nagyokkal” belevettük magunkat az éjszakai túrába is.  Panna roppantul élvezte, hogy rögtön barátokra talált.   Én pedig reménykedtem abban, hogy egy ilyen hosszú nap után nem kell soká altatnom, és magától megy ágyba.   Így is lett.

Virágos minta2_szhSzombaton reggel aztán a tini lányok társaságában fogtunk bele a szalagok hímzésébe.  Mindenkinek készítettem előre egy-egy kis csomagot, amiben a mintadarabon szereplő szalaghímzés elkészítéséhez volt leszabva a szalag és az alapanyag.  Ez utóbbit az előző héten én festettem.  (A textilfestésről bővebben az Eszterkézimunkán olvashatsz. )  A képen a mintadarab látszik.

Az első virág egy organza-szalagból készülő huroköltésekkel készülő virág lett, aminek a közepébe mindenki megkönnyebbülten varrta fel a gyöngyöt.

Másodikra a fűzött szalagrózsát készítette el mindenki, és bár elsőre azt hitték, hogy az lesz a legbonyolultabb virág, mégis végül ebből “repetáztak” délután a szorgalmasabb lányok.

Az elkészült virágok mellé készült még néhány bimbó, majd zárt letűzött öltésekkel és csavart öltésekkel még egy-egy virág.  

Ekkorra már nagyon várták a pillangó elkészítését, de az az utolsó szalagok öltései közé tartozott.  Majd mikor már minden szalag a helyére került, a fűszálakat hímezték oda hímzőfonallal.

Nagyon örültem annak, hogy a délelőtti lelkes csapat délután is egytől-egyig jött újra, hogy a másik mintát is kihímezzen, sőt, még apróbb táborlakók is érkeztek.   (Sajnos azonban rá kellett jönnöm, hogy ez a technika, még nem való minden korosztálynak.  Azért a kicsik is kitartottak.)

Képeslap4_szhDélutánra egy egyszerűbb minta maradt, azonban itt a virágok készítésénél egyszerre három öltést kellett készíteni.

Ezek a csomagok csak félig voltak előkészítve, mert a virág színeihez vittem különféle szalagokat és azt mindenki magának választhatta meg.

A cserép leírását hamarosan elkészítem, és az öltések közé felteszem.  Az írisz leírását pedig megtalálod a mintaötletek között.  

A második minta elkészülte után még volt olyan lelkes leányzó, aki nekilátott még egy harmadik mintának is, ami főleg szalagrózsákból állt volna, azonban előkerültek még a csomagtartómból az eprek és szívek, amiket el lehetett készíteni és elcsábultak azok irányába is.  Azóta viszont szerintem a rózsák már otthon elkészültek.

Végül valamikor este nyolc-kilenc körül fejeztük be a varrogatást.  Az alábbi képeket nap közben készítettem, és a fotókon – egy kivétellel – a lányok által elkészített minták látszanak csak.  Szerintem nagyon ügyesek, lelkesek voltak. 

Ráadásul a konyhából kiszűrődő, nem épp modern zene tompítására vidám dalokat énekeltek délután nekem – és persze maguknak. Igaz tábori hangulat volt.  Kicsit meg is fiatalodtam, azt hiszem.

Eredetileg úgy készültünk Pannával, hogy ő majd a “kicsikkel” alkot a nap folyamán, de sajnos valami vírus megtámadta, így a napot az ágyban töltötte.  Szerencsére a C-vitamin segített, és vasárnap estére már nem volt semmi baja.  

Az eprek készítéséről és az esti hangulatról, mikor már a nagyobb lányok is visszajöttek a “napi sétából”, hamarosan az Eszterkézimunkán írok majd bejegyzést. 

Kattints a Megtekintés PicLens-selre, úgy az összes képet láthatod sorban. A képekre kattintva csak azokat látod, amik ezen az oldalon vannak kicsiben.

Mit szólsz a képekhez?  Ugye most már nem mondod azt, hogy Te ilyen nem tudsz készíteni, hiszen ha a tizenéves lányok ilyen szépeket alkotnak, akkor Te is képes vagy rá! 

Hogy tetszenek az alkotások?

M.I.Eszter

12 hozzászólás

 1. Silerika:

  Ügyesek voltak a lányok, lesz utánpótlás! :) Biztosan boldogan vitték haza a műveiket, mert szép munkák készültek. Nagyszerű érzés lehetett átadni a tudásodat a fiataloknak! Gondolom, Panna is élvezte a kirándulást, és a tábort.

 2. M. I. Eszter:

  Silerika!
  Én nagyon jól éreztem magam, jó volt a hangulat. Szerencsére a táborban nem volt kötelező senkinek sem a részvétel a foglalkozásokon, így csak azok jöttek, akik tényleg meg is akarták csinálni.

  Sajnos Panna csak az első estét élvezte, mert második napra belázasodott elég rendesen, így egész nap csak feküdt szinte. De így is azt mesélte apukájának, hogy szerzett jó sok barátot. És azóta is sokat mesél róla. És természetesen szerencsére azóta már meggyógyult.

  M.I.Eszter

 3. Bogi:

  Nagyon jól éreztem magam.Idén én már másodszor voltam a táborban és ez a foglalkozás nagyon tetszett nekem!!!Itt lehetőséget kaptunk hogy megismerkedjünk a szalaghimzéssel.
  Jó volt hogy könnyen meglehetett tanulni ezt a hímzésfajtát és hamar sikereket értünk el!!
  Majd itthon is kipróbálom az ott tanult teknikákat.Nekem a foglalkozások közül ez tetszett a legjobban.:D
  az egyik táboros lány:
  Bogi

 4. M. I. Eszter:

  Szia Bogi!

  Örülök, hogy tetszett a foglalkozás. További jó nyarat és sok sikert a következő hímzéshez.

  Üdv.
  Eszter

 5. Márti:

  Szia Eszter!

  Emese lányom azóta a hímzést már “dobozolta” is, emailben elküldöm a képet is a munkájáról.
  Örülök, hogy jól éreztétek magatokat a táborban!
  Üdv: MNMárti

  Emese doboza:

  090717_01_Emese_tábori doboza

 6. M. I. Eszter:

  Kedves Márti!

  Örülök, hogy a hímzés befejezésre került. A lányok igazán ügyesek voltak.

  M.I.Eszter

 7. Bernáth Imréné Ibolya:

  Kedves Eszter! Szeretném megköszönni, hogy elindítottad ezt a honlapot. Köszönöm, mert így én is kedvet kaptam ehhez a tevékenységhez és sok örömem is van benne, főleg, mikor a megajándékozottjaim mosolyát láthatom. Hasznosnak és fontosnak tartom a munkádat, amiért csak dicséret és köszönet jár! Sok sikert! Ibolya – berry

 8. M. I. Eszter:

  Kedves Ibolya,

  Igazán köszönöm a dícséreteket.

  M.I.Eszter

 9. Martonné Márti:

  Szia Eszter!

  Küldtem neked emailt az idei kőszegi táborról. Tudtok idén is jönni?

  Szeretettel várunk lányoddal együtt:

  Márti

 10. M. I. Eszter:

  Szia Márti,

  Most válaszoltam.

  Üdv.

  M.I.Eszter

 11. Táborban jártam Kőszegen – csibék, eprek, szívek varrása nagy lelkesedéssel - Eszterkézimunka, keresztszemes, foltvarrás, kötés ... képek, leírások:

  […] (A fiúk annyira nem lelkesedtek. :) )   A szalaghímzésről készített beszámolót a szalaghímzés.hu-n, a linkre kattintva olvashatod el, illetve a délelőtt és a délután folyamán készített […]

 12. Nyári újdonságok az Eszterkézimunkán… - Eszterkézimunka, keresztszemes, foltvarrás, kötés ... képek, leírások:

  […] s ha már a táborozási szezon közepén vagyunk, hát táboroztunk még egyet Kőszegen, ahol szalagot hímeztünk gyerekkel, és epret, csibét varrtunk ráadásnak. Voltam négy kiállítás megnyitóján, ebből […]

Üzenet: