Szalaghímzés.hu az ötlettől – a megvalósításig II.

Az általam eddig hímzett képek ötlete sokszor egy-egy könyv, vagy honlap nézegetésekor ugrik be.  Arra rájöttem, hogy nekem nem tetszik az a módszer, miszerint komplett mintát másolok át az alapanyagra és próbálom kivarrni, mert abba nehezebb a kreativitást, a sportanitást belevinni.

Szóval ha látok egy érdekes képet, elindul a fantáziám, és mire összeválogatom a szalagokat, az alapanyagot és kihímzem a mintát, az eredeti ötlet-adóra már csak nyomakban emlékeztet a kész mű.

A fotón képnek látszó hímzés lehet egy doboztetó, vagy egy törölköző is, akát más színekkel…  Éppen, mikor mihez van a kezemnekkedve.  Azért egy kicsit a fantáziám is bekapcsolódik.

Néha olyan vagyok, mint a pasik, amikor nem olvassák el az új hifi használati utasítását, csak próbálkoznak.  Én is valahogy így építem fel a mintákat.  Kitalálom, melyik része lesz alap, aminek elsőre el kell készülnie, aztán a többi “kellék” jön utána és adja magát, még akkor is, ha az alapként hímzett rész látszólag mellékes – például megbújik a hímzés alján egy vezető ágként.

Ha késznek ítélem a mintát és leveszem a rámáról, reménykedem benne, hogy nem nyomta meg annyira a feszítő keret a szalaghímzés alapját, hogy az látszódjon rajta.  A reményeim sajnos hamar szerte szoktak foszlani…  ilyenkor próbálom a vasalóval kicsit eltüntetni  a hajlásokat, és már jöhet is a kész szalaghímzés keretezése, kifeszítése, vagy a tervezett helyre varrása.  Melyik hol leli meg véglelges helyét.

Kíváncsi vagyok arra, a Te képed hol találnak végső helyre, miként használjátok az elkészült szalaghímzéseket.  Írd meg, te hogyan készíted a műveidet az öltettől – a megvalósításig!

M.I.Eszter

16 hozzászólás

 1. MoniB:

  Ez tenyleg egy nagy meglepi!
  Ugy gondolom nagyon nagylelku toled, hogy megosztodd velunk a tapasztalataidat, nagyon orulok ennek a lehetosegnek es varni fogok figyelemmel minden uj bejegyzest. Tavaly kaptam “A szalaghimzes abeceje” cimu konyvet es mar probalgattam az olteseket, a legnagyobb gondom a megfelelo szalagok hijanya. Nagyon tetszenek a kis himzett kepeid, ujra kedvet kaptam megprobalni.
  Koszonom es sok sikert kivanok!
  B Monica.

 2. lajosjutka:

  Nagyon szépen köszönöm,hogy megosztottad velem a szalaghímzés fortélyát.
  Nagyon tetszik a fehér szalagokkal díszített zsákocska.
  Még nem próbáltam ezt a fajta kézimunka technikát,de most itt az ideje egy próbálkozásnak.

  Nagyon köszönöm.

  Üdv Lajis Jutka

 3. Eszter:

  MoniB,
  Ha már kipróbáltad az öltéseket, tudod, hogy nem is nagy ördöngösség az egész.
  A szép szalagok beszerzésével én is küzdök sajnos.

  Jutka,
  Nosza, próbáld ki, apró ajándékoktól nagy képekig bármi készíthető ezzel a technikával.

  M.I.Eszter

 4. kustrae:

  Szia Eszter!Leragadtam a fejlécben látható rózsaszín rózsáknál.Az fűzött szalagrózsa,vagy más technikájú?

 5. Eszter:

  Szia!
  A fejlécben fűzött szalagrózsa van selyemszalaggal hímezve.
  M.I.Eszter

 6. Silerika:

  Szia Eszter!
  Az első darab elkészült, igaz csak gyakorlatnak indult, de megérdemelt egy keretet. Küldfénypost. Üdv: Silerika

 7. M.I.Eszter:

  Az első darab ki is került a Ti Hímeztétek oldalra. :)

  M.I.Eszter

 8. Horváth Lászloné:

  Kedves Eszter!
  Köszönöm a leveledet.
  A honlapod igényes, szép, áttekinthető és érthető. Gratulálok.
  Bele is vágtam a dolgok közepébe, közepes “kongré” anyagra, hímzőkeret nélkül.
  Az a gondom, hogy bár ez az anyag viszonylag nagy lyukakkal rendelkezik /igaz nem minden öltés kerül pont a lyukba/ nagyon nehezen tudom a tűt szalagostól áthúzni egyik oldalról a másikra.
  Van esetleg valami speciális “tűbefűzési” technika? Gondolom a kifeszítés a keretre sokat segítene, majd beszerzek egyet.
  Pasztell színű virágokat hímeztem, nekem tetszik – még nincs kész.
  Várom válaszodat, üdvözlettel minden JÓT: Tünde

 9. M. I. Eszter:

  Kedves Tünde!

  Köszönöm a dicséreteket.
  A tű szinte minden anyagon nehezen megy át szalagostul. Érdemes kipróbálni azonban egy nagyobb, szélesebb tűt is, mert az már önmagában nagyobb lukat készít az anyagon addigra, mire a szalag odaér.

  Érdemes figyelni arra, hogy az öltésekkor minél kevesebb rétegen kelljen a tűt áthúzni, azaz, ha a minta fonákán épp egy szalag fut keresztbe az öltés helyén, érdemes azt kikerülni azért, hogy ne kelljen még azon is áthúzni a tűben lévő szalagot.

  Tapasztalatom szerint a kifeszítés ezen a problémán nem segít, sőt. A kifeszítés inkább a szalagok feszességének egyenletességében tud segíteni.

  Amit esetleg érdemes lehet még kipróbálni, ha végképp nem akar a tű az egyik oldalról a másikra átmenni, hogy valamilyen gumis anyaggal húzni. (pl.lufi)

  Remélem, tudtam segíteni.

  M.I.Eszter

 10. hegyi tímea:

  Kedves Eszter!Nagyon tetszenek a dolgaid amit készítesz,föleg a szalag himzés.Szeretném segitséged kérni lehet e szalaghiméssel fenyőfát késziteni.Hasonló üdvözlő lapot szeretnék mint amin az a piros rózsa van,csak karácsonyi lenne.Most kezdem az ismerkedést a szalaghimzésel,jó lenne pár ötlet vagy minta.
  Előre is köszönöm Tímea Kaposvárrol.

 11. M. I. Eszter:

  Szia Tímea!

  Pár napja írtam – azt hiszem a Ti hímeztétek oldalra – hogy hamarosan jövök Karácsonyi mintákkal. A fenyőfás már itt várja az asztalon, hogy lefotózzam.
  Ma délután vagy holnap fel is teszem.
  Remélem, nem lesz még késő.

  M.I.Eszter

 12. rosa amilia:

  hi… im rosa amilia, from jakarta-indonesia
  my best friend give me ur link, so i open ur site
  u hv nice site, actualy i dont understand what u write, cos i just can speak english, malaysia n indonesia only… but ur picture very atractive, i know what idea from that :)

  nice work

  Yours sincerely,
  Rosa Amilia
  +62818 063 95559 (call/sms international)
  +628567 665 878
  http://amilia25.multiply.com
  Email:amilia.amilia@yahoo.com
  YM : amilia.amilia

 13. M. I. Eszter:

  Dear Amilia!
  Nice to meet you here.
  You have also a nice web page and you can show how many things can be done by this embroidery.

  Best wishes,
  M.I.Eszter

 14. zsuzsu:

  Szia Eszter!
  Ismét köszönettel tartozom, ezúttal ezért az oldalért. Rengeteg gyönyörű munkád van, gratulálok. Remélem, most újra belelendülök a szalaghímzésbe, mert ez egy csodálatos dolog. Köszönöm a jó tanácsokat is.
  Üdv: Zsuzsa

 15. Szalontaine Aranka:

  Kreativ munkákat keresve találtam meg a szalaghimzést.Nagyon megfogott az egyszerűsége és a szépsége.Fantáziám beindult, és másnap elmentem a boltba és megvettem az eszközöket hozzá.Kipróbáltam,és sikerrel jártam .Elkészítettem a margarétát és a fűzött rózsát.Fellelkesülve ,a gyerekeknek is megtanítom a következő tanévben. Ajándék ötletnek is fel tudom használni.Többi technikát is kipróbálok és gyakorolom a nyáron ,hogy magabiztosan adjam át a gyerekeknek.Nagyon jó ez a honlap, gratulálok!

 16. M. I. Eszter:

  Kedves Aranka!

  Nagyon örülök, hogy ilyen lelkes vagy, és kíváncsivá is tettél, hogy sikerültek az első munkáid.
  Ha van kedved, küld el a kapcsolat@szalaghimzes.hu címre.

  Arra is kíváncsi vagyok, miként sikerül majd a szalaghímzés a gyerekeknek.

  M.I.Eszter

Üzenet: